De taken van een elektricien

Gepost op: 11 september 2017

De belangrijkste rol van een elektricien is elektrische stroom op een vlotte en betrouwbare manier tot bij elektrische apparatuur te brengen. De secundaire rollen zijn afhankelijk van de bedrijfstak waarin ze werken, de specifieke functie die ze er verrichten en hun ervaring. De elektricien draagt een grote verantwoordelijkheid omdat de minste fout een kortsluiting met brand of een werkonderbreking in een bedrijf kan veroorzaken. Cees Boer bv is werkzaam als elektricien en installateur in Haarlem en Nieuw Vennep. 

Elektriciens die werken in de bouwindustrie

Elektriciens die werken in de bouwnijverheid voeren meestal de plannen uit die de architect of de bouwheer voor hen heeft uitgetekend. Op deze plannen kan hij zien waar de schakelaars, stroomonderbrekers, schakelaars, verlichtingsarmaturen, enzovoort moeten komen. De elektricien moet ook goed op de hoogte zijn van normen die moeten gerespecteerd worden bij een nieuwe installatie.

Industriële elektriciens

Sommige elektriciens werken in de industrie in plaats van residentieel. Afhankelijk van de aard van het bedrijf en de werkgever kan de elektricien verschillende rollen vervullen. Zo is het mogelijk dat elektriciens op een geautomatiseerde productielijn de robotica moeten onderhouden en repareren. In andere bedrijven zal de elektricien generatoren of elektrische motoren moeten herstellen. Wanneer er nieuwe elektrische apparatuur moet geïnstalleerd worden is dit meestal ook de verantwoordelijkheid van de elektricien om deze te installeren. Elektriciens kunnen ook routinematig onderhoudswerken en controles uitvoeren om stroomonderbrekingen of pannes te voorkomen.  

Elektriciens die herstellingen uitvoeren

Sommige elektriciens richten hun carrière op het repareren van residentiële elektrische systemen. Na verloop van tijd kan de bedrading defect of verouderd zijn, schakelaars kunnen haperen of er zijn stopcontacten nodig op andere plaatsen in de woning. In oudere huizen die een renovatie ondergaan kunnen elektriciens het hele leidingsysteem herschikken, dit in samenspraak met de timmerlieden, loodgieters en andere technici.  

Commercieel elektriciens

Commerciële elektriciens specialiseren zich in het installeren en repareren van elektrische systemen in kantoren en winkels. Commerciële elektriciens behandelen dergelijke zaken voor retailers en kantoren. Sommigen installeren computernetwerken of alarmsystemen.   

Onderwijs en training van de elektricien

Elektriciens volgen over het algemeen hun opleiding eerst in een technische school. Daar leren ze hoe ze theoretische plannen in de praktijk moeten omzetten. Ze moeten heel wat afweten van wiskunde, fysica en bouwvoorschriften. Tijdens hun loopbaan moeten ze de veranderende voorschriften opvolgen en naleven. Sommige leerlingen lopen eerst stage bij een ervaren elektricien. Als stagiair of leerlingen mogen ze nog niet zelfstandig aan een elektrische installatie werken. Eenmaal ze genoeg ervaring hebben kunnen elektriciens een eigen zaak beginnen of een bedrijf zoeken waar de aanwezigheid van een elektricien een must is.

Delen

Alles over Elektra

Hallo! Mijn naam is Marco en ik ben sinds een jaar of vijf actief als elektricien. Met dank aan mijn genoten opleiding, praktijkervaring en passie voor het vak weet ik inmiddels veel af van het vakgebied elektra. Veel mensen hebben te maken met problemen in het huis die zij eigenlijk heel makkelijk zelf kunnen oplossen. Een peertje vervangen, een rookmelder ophangen of metaalschroeven vernieuwen is bijvoorbeeld in een wip gedaan. Natuurlijk is het voor grotere klussen belangrijk dat je een expert inschakelt, maar voor kleine klusjes is dit niet nodig. Op deze blog laat ik zien hoe je de eenvoudigste taken zelf uit kunt voeren. Door zelf aan de slag te gaan leer je én bespaar je geld. Beter kan niet!

Recente artikelen

Archief